Pregătiți-vă pentru o experiență de neuitat în vechea cetate de scaun a Țării Românești

Curtea de Argeș, păstrează farmecul unui oraș cu un patrimoniu diversificat, și o bogată istorie, leagăn de cultură și civilizație, autentic românesc.

Cu o moștenire vastă, ce îmbracă orașul într-un spirit turistic desăvarșit, Curtea de Argeș este un oraș frumos, ce se lasă descoperit la pas de curiozitatea călătorului dornic de relaxare!

Municipiul Curtea de Argeș, dispune de un aer aparte plin de istorie și mister, fiind prima capitală a Țării Românești. La data de 29 octombrie 2014, principesa Margareta a României ofera orasului Cureta de Argeș, în numele Regelui Mihai, statutul de oraș Regal.

OBIECTIVE TURISTICE ÎN CURTEA DE ARGEȘ

1. Mânăstirea Curtea de Argeș

O adevarată bijuterie a culturii, arhitecturii și istoriei, Mănăstirea Curtea de Argeș reprezintă un reper important pentru turismul românesc. A fost construită de Neagoe Basarab începand cu anul 1514, iar pictura interioară a fost terminată în anul 1527. Ridicată în plină epocă medievala, catedrala păstrează elemente disctinctive unice în peisajul românesc. O capodoperă arhitecturală ce se lasă descoperită de fiecare vizitator, gata să își spună legendele. În interior atrage atenția atât pictura murală în ulei executată de pictorii francezi, F. Nicolle, Ch. Renouard și de romanul N. Constantinescu din Curtea de Argeș, cât mai ales grupul celor 12 coloane reprezentând pe cei 12 apostoli. Tot în interiorul catedralei se afla Evanghelia Învierii din Sâmbata Mare, scrisă cu litere de aur de Regina Elisabeta a României.

 2.  Necropola Regală

Necropola Regală se află chiar lângă Mănastirea Curtea de Argeș și reprezintă un alt obiectiv turistic de o importanță sporită pentru orice vizitator dornic să-și cunoască istoria modernă. Noua cadedrală păstrează în linii mari arhitectura în stil medieval a Bisericii Domnești. În incinta intrării exista un loc special amenajat, în pridvor, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei regale a României. Piatra de temelie a fost pusă pe 10 mai 2009, în prezenţa Principesei Moştenitoare Margareta şi a Principelui Radu.

Ultimul rege al românilor, Mihai I a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua catedrală arhiepiscopală şi regală din Curtea de Argeş, alături de soția sa, Regina Ana, care a fost înmormântată pe 13 august 2016.

3.  Fântâna Meșterului Manole

Fântâna Meșterului Manole e gata să își spună legenda oricărui vizitator. Constructorul legendar al mănăstirii, erou al mai multor balade pupulare, Manole și-a sacrificat soția zidind-o într-unul dintre pereții catedralei, pentru a opri darâmarea lor. Când domnitorul a vazut minunata construcție l-a întrebat pe Manole și pe cei 10 meșteri dacă mai pot construi o altă mănăstire și mai frumoasă decât aceasta. Răspunsul a fost afirmativ, iar domnitorul pentru a împiedica construirea unei alte catedrale, mai frumoase, a hotărat demolarea schelelor, meșterii rămânând blocați pe acoperiș. Și-au confectionat aripi din șindrilă pentru a zbura, însă au murit toți.

Pe locul în care însuși Manole s-a prăbușit a aparut un izvor, ce-i poartă numele până în ziua de astăzi – Fântâna Meșterului Manole.

4. Curtea Și Biserica Domnească

Important lăcaș de cult, cu o istorie aparte atât în peisajul Argeșean cât și în cultura națională, Biserica Domnească reprezintă un reper foarte important în turismul românesc.

Construcția bisericii a început în timpul domniei lui Basarab I, iar apoi a fost continuată de Nicolae Alexandru și terminată odată cu pictura murală, pastrată în mare parte până astazi.  Arhitectura este în stil bizantin, îmbinând foarte bine elemente medievale specifice culturii din Țara Romîneasc. În interiorul catedralei se află o icoană unică în lume, ce o reprezintă pe feciora Maria însărcinată. O replică a acestei icoane se află la galeria Ufizzi din Florența.

Cele peste 300 de scene ale picturii originale din secolul al XIV-lea reprezintă, conform opiniei specialiştilor, unul dintre cele mai valoroase exemple de artă bizantină din sud-estul Europei. Biserica este inclusă pe lista monumentelor istorice şi în Lista Indicativa UNESCO.

5. Gara Regală Curtea De Argeș

O adevarată bijuterie arhitectonică, Gara Regală Curtea de Argeș a fost construită în mai puțin de un an, la cererea primului rege al României, Carol I și după planurile arhitectului francez Andre Lacomte. A fost inaugurată la 27 noiembrie 1898 și face legătura între Curtea de Argeș, Pitești și capitala București. A primit numele de “gară regală” pentru că toți regii României, înmormântați la Cureta de Argeș au fost aduși cu trenul.

6. Ruinele  Sân Nicoară

În imediata vecinătate a Bisericii Domnești se situează ruinele fostei catedrale Sân Nicoară. Aceasta făcea parte din vechea incintă a Curţii Domneşti şi conform cercetătorilor a fost ridicată pe la sfârşitul secolului al XIII-lea. Prin urmare, lăcaşul de cult este mai vechi decât Biserica Domnească şi se crede că ar fi fost construit de Doamna Clara, mama vitregă a voievodului Vlaicu Vodă. Tradiţia populară atribuie, însă, construirea bisericii Sân Nicoara, Doamnei Marghite, soţia renumitului Negru Vodă.

Din punct de vedere arhitectural, biserica Sân Nicoara se încadrează în stilul artei bizantine răsăritene cu formă dreptunghiulară ce cuprinde naosul, pronaosul şi o absidă semicirculară. Zidurile bisericii sunt făcute din şiruri de piatră de râu alternată cu cărămidă. În urma săpăturilor arhelogice, pe teritoriul bisericii au fost descoperite monede de aramă şi argint, străine şi româneşti, dar şi inele de argint ce datează din secolul al XIV-lea.

7. Muzeul Municipal

Un loc bine integrat în cultura turistică a municipiului Curtea de Argeș,  Muzeul Municipal, pune la dispoziția publicului un patrimoniu valoros de peste 12.000 piese muzeistice (din care peste 300 fac parte din Patrimoniul Național Cultural), organizat în două expozțtii de bază, care constitue în același timp și două secții distincte, atât ca domeniu de patrimoniu: istorie și etnografie, cât și ca local de expunere.

Muzeul găzduiește o expoziție permanentă de istorie și este organizată în 7 săli corespunzatoare periodizarii istoriei orașului, de la vechi la nou și expune : portretele voievozilor care au domnit în Argeș, realizate în bronz ; replici după obiectele domnilor de la Argeș (inele, aplice, sigilii, săbii, etc), o bogată colecție de numismatică, de medalii și decorații, un valoros material arheologic.

8. Casa Norocea

Putem afirma pe buna dreptate despre Casa “Norocea”, că este una dintre cele mai frumoase case monument istoric. Ca și arhitectură, ea combină stilul gorjean și cel de casă tradițională din zona Argeșului, Casa Norocea a fost practic căminul și atelierul de lucru al pictorului Dumitru Norocea, cel care a restaurat între anii 1914-1924 frescele din Biserica Domnească, aflată la câțiva zeci de metri de aceasta. Muzeul are o bogată colecție de obiecte ale meșteșugurilor practicate în zona Argeșului. Se pot admira de asemenea, costumele populare, cusături, țesături și obiecte folosite în gospodăriile argeșenilor de-a lungul timpului.

9. Colina Belvedere

 Situată în partea de est, la doar 8 minute de mers pe jos de centrul orașului, acest loc se înalță peste urbe și oferă o priveliște realmente deosebită asupra orașului. Se pot observa cu ușurință, principalele obiective turistice ale municipiului Curtea de Argeș, de asemenea se pot vedea masivul montan Cozia și creasta principală a munților Făgăraș. Pentru pasionații de fotografie, Colina Belvedere, este locul este ideal, oferind priveliști senzaționale.